Her kan du læse vedtægterne for Aarhus Frimenighed:
Vedtægter for Aarhus Frimenighed
§1 Navn, hjemsted og tilhørsforhold
Stk. 1
Menighedens navn er “Aarhus Frimenighed”. Menigheden er en evangelisk luthersk frimenighed.
Stk. 2
Aarhus Frimenighed har hjemsted i Aarhus Kommune
Stk. 3
Aarhus Frimenighed er tilsluttet Evangelisk Luthersk Netværk(ELN)
§2 Menighedens grundlag og formål
Stk. 1
Frimenighedens bekendelsesgrundlag er de bibelske skrifter som Guds inspirerede og urokkelige ord. Disse skrifter er kilde og norm for kristent liv og lære i menigheden. Vi tror, at de fem bekendelsesskrifter, Luthers lille Katekismus, Den augsburgske bekendelse, Den athanasianske trosbekendelse, Den nikænske trosbekendelse og Den apostolske trosbekendelse, i hovedsag er sande tolkninger af vigtige hovedpunkter i de bibelske skrifter.
Frimenigheden anser desuden “Odense-erklæringen – om kirkens tro” af 27. august 2006, som en tydelig og nutidig formulering af vigtige punkter i kirkens tro og bekendelse.
Frimenigheden er tilsluttet ELN og er under teologisk tilsyn fra ELN.
Frimenighedens formål er at virke til evangeliets fremme ved sand forkyndelse af Guds Ord og forvaltning af sakramenterne (dåb og nadver) til personlig tro og kristen livsførelse.
Det er ønskeligt, at præsten har en teologisk uddannelse, men som minimum en solid bibelsk indsigt. Han har det teologiske ansvar og skal sikre omsorg for menigheden og oplæring af et myndigt lægfolk.
Stk. 2
Præsten bør bosætte sig i Østjylland. Ved en fuldtidsansættelse er det et krav.
§3 Medlemskab af frimenigheden
Stk. 1
Enhver, der kan tilslutte sig §2, og som er fyldt 18 år, kan blive medlem af frimenigheden.
Stk. 2
Unge i alderen 15-17 år kan optages som medlemmer af menigheden, men uden stemmeret. Stemmeret opnås ved det fyldte 18 år.
Medlemskab omfatter hjemmeboende børn under 18 år.
Stk. 3
Anmodning om optagelse sker ved henvendelse til menighedens præst eller formand. Ansøgningen om medlemskab sker skriftligt. Efter den skriftlige ansøgning skal ansøgeren have en samtale med menighedens præst.
Stk. 4
Det er en forudsætning for bevarelse af medlemskabet, at det fastsatte, årlige bidrag betales til den fastsatte tid.
Stk. 5
Udtræden af foreningen kan ske ved skriftlig henvendelse til formanden. Ved udtræden ydes ingen kompensation af menighedens formue.
Stk. 6
Bestyrelsen kan ekskludere et medlem af menigheden, når mindst 3 af bestyrelsens 4 valgte medlemmer stemmer herfor.
§4 Generalforsamling
Stk. 1
Ordinær generalforsamling afholdes hvert år i løbet af årets første kvartal (jan-marts), første gang i 2018. Valg til bestyrelsen sker første gang i 2018.
Stk. 2
Dagsorden for den ordinære generalforsamling fremsendes til foreningens medlemmer, for eksempel pr. e-mail, senest 2 dage før generalforsamlingens afholdelse og skal indeholde følgende faste punkter, som kan suppleres efter behov:
- Valg af dirigent og referent
- Bestyrelsens beretning om arbejdet i det forløbne år og planer for det følgende år
- Fremlæggelse af det reviderede regnskab og budgettet for det kommende år
- Drøftelse og godkendelse af beretning, regnskab og budgettet
- Fastsættelse af det årlige kontingent
- Behandling af indkomne forslag jf. stk. 4
- Valg til bestyrelsen
- Eventuelt
Stk. 3
Forslag som ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsens formand i hænde senest en uge før generalforsamlingens afholdelse.
Stk. 4
Kandidatforslag til bestyrelsesvalget med kandidatens tilslutning skal ligeledes være bestyrelsens formand skriftligt i hænde senest en uge før generalforsamlingens afholdelse. Bestyrelsen har dog mulighed for at opstille kandidater helt frem til valgets afholdelse.
Stk. 5
Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter foregår ved skriftlig afstemning og afgøres ved simpelt stemmeflertal. Afstemningen foregår skriftligt, hvis mindst én af de stemmeberettigede ønsker det. Ellers kan afstemningen foregå ved håndsoprækning. Ved stemmelighed foretages omvalg blandt de relevante kandidater i det omfang, det er nødvendigt for at få afgjort resultatet af valget. Ved valg til bestyrelsen kan ethvert stemmeberettiget medlem stemme på op til så mange kandidater, som skal vælges ind i bestyrelsen det pågældende år.
Stk. 6
Øvrige afstemninger afgøres ved simpelt stemmeflertal og foregår ved håndsoprækning, med mindre ét eller flere stemmeberettigede medlemmer begærer skriftlig afstemning. Undtaget herfor er de forhold, som ifølge vedtægterne kræver særligt stemmeflertal.
Stk. 7
Stemmeberettiget ved generalforsamlingen er enhver person, som på tidspunktet for generalforsamlingens afholdelse er medlem af foreningen. Ved fremvisning af skriftlig fuldmagt kan ethvert fremmødt stemmeberettiget medlem endvidere stemme for op til tre ikke-fremmødte stemmeberettigede medlemmer. Det er ikke muligt at stemme pr. brev.
Stk. 8
Generalforsamlingen er beslutningsdygtig uanset antallet af fremmødte stemmeberettigede medlemmer.
Stk. 9
Ekstraordinær generalforsamling kan besluttes af bestyrelsen eller af en gruppe bestående af mindst 1/3 af menighedens stemmeberettigede medlemmer og indvarsles på samme måde som en ordinær generalforsamling. Dagsordenen, der fremsendes på samme måde som for en ordinær generalforsamling, skal ud over valg af dirigent og referent indeholde de punkter, der ønskes behandlet på generalforsamlingen.
§5 Bestyrelsens opgaver og sammensætning
Stk. 1
Bestyrelsen varetager i fællesskab med præsten den daglige ledelse.
Stk. 2
Bestyrelsen har det daglige ansvar for menighedens aktiviteter, herunder ansættelse af præsten.
Stk. 3
Medlemmer af bestyrelsen skal forpligte sig på de bibelske krav til menighedens medarbejdere og skal ved underskrift erklære sig i overensstemmelse med menighedens grundlag og formål formuleret i §2.
Stk. 4
Valgbare til bestyrelsen er alle medlemmer af menigheden
Stk. 5
Bestyrelsens medlemmer vælges for en periode på to år. Genvalg kan finde sted. Hvert år vælges 2 medlemmer. Det tilstræbes at begge køn er repræsenteret i bestyrelsen.
Stk. 6
De opstillede kandidater, som ikke opnår tilstrækkeligt mange stemmer til at opnå valg til bestyrelsen, bliver suppleanter, således at den suppleant, der har opnået flest stemmer, bliver 1. suppleant, den med næstflest stemmer bliver 2. suppleant osv. Ved et valgt medlems udtræden af bestyrelsen inden for valgperioden indtræder den højst rangerende suppleant i den resterende del af det udtrædende bestyrelsesmedlems valgperiode som fuldgyldigt bestyrelsesmedlem med stemmeret i bestyrelsen.
Stk. 7
Bestyrelsen konstituerer sig ved sit første møde – senest en måned efter valget – med formand, næstformand, kasserer og sekretær, idet kassereren dog af bestyrelsen kan udpeges uden for bestyrelsen. Kassereren deltager da i de relevante bestyrelsesmøder uden stemmeret. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden og kan nedsætte de arbejdsudvalg, som den skønner nødvendige. Sådanne arbejdsudvalg kan indbydes til at deltage i bestyrelsens møder uden stemmeret.
Stk. 8
Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst 3 af de valgte 4 medlemmer er til stede ved et retmæssigt varslet møde. Afgørelser træffes ved simpelt stemmeflertal. I tilfælde af stemmelighed bortfalder forslaget, der dog kan genfremsættes i forbindelse med et senere bestyrelsesmøde.
Stk. 9
Formanden eller mindst 3 af bestyrelsens valgte medlemmer indkalder til bestyrelsens møder.
Stk. 10
Bestyrelsens formand tegner sammen med kassereren menigheden.
§6 Ældsterådet
Stk. 1
Ældsterådet består af præsten samt de af ældsterådet udpegede mænd. De udpegede mænd sidder i ældsterådet for 2 år ad gangen, men kan udpeges flere gange.
Stk. 2
Ældsterådet mødes mindst 1 gang årligt, hvor de drøfter overordnede, åndelige spørgsmål og menighedens trivsel og beder for de drøftede emner.
Stk. 3
Ældsterådet er øverste myndighed for Aarhus Frimenighed.
§7 Økonomi, regnskab og revision
Stk. 1
Menighedens økonomiske midler forvaltes af bestyrelsen i overensstemmelse med gældende vedtægter.
Stk. 2
Regnskabet føres af kassereren i en af bestyrelsen godkendt form. Kassereren kan gyldigt kvittere for alle indbetalinger.
Stk. 3
Regnskabet følger kalenderåret. Første regnskabsår løber fra den stiftende generalforsamling til den 31.12.2018.
Stk. 4
Det reviderede regnskab fremlægges på den ordinære generalforsamling til godkendelse.
Stk. 5
Medlemmerne hæfter ikke for Aarhus Frimenigheds forpligtelser. Aarhus Frimenighed hæfter for Aarhus Frimenigheds forpligtelser med Aarhus Frimenigheds formue.
Stk. 6
Det reviderede regnskab fremlægges på den ordinære generalforsamling til godkendelse.
§8 Vedtægtsændringer
Stk. 1
Forslag til vedtægtsændringer skal være bestyrelsens formand skriftligt i hænde senest 14 dage før afholdelse af en ordinær eller en ekstraordinær generalforsamling og fremsendes sammen med dagsordenen, jf. §4, stk. 3 og 9.
Stk. 2
Ændringer i menighedens vedtægter kan kun ske, når mindst 3/4 af de fremmødte stemmeberettigede medlemmer ved en generalforsamling stemmer herfor. Skriftlige fuldmagter kan anvendes i overensstemmelse med vedtægternes §4, stk. 8.
§9 Menighedens ophør
Stk. 1
Ved opløsning af menigheden overgår alle aktiver til et kristeligt formål eller en forening, som den siddende bestyrelse vælger.